Geplaatst op 03/01/2019
Leestijd: 5 minuten

Help je klant zijn goede voornemens dit keer wél te behalen

Marketing Pulse | Dit is jouw jaar!


Van de feestelijke decembermaand rollen we het vaak sombere en grauwe januari in. Maar de jaarwisseling geeft ook het gevoel van een nieuwe start. Veel mensen nemen zich, op de drempel van het nieuwe jaar, het ene na het andere doel voor. Maar de eerste maand is nog niet voorbij of de goede voornemens hangen vaak alweer aan de wilgen. Meestal al na enkele weken. We hebben wat tips voor jou als marketeer hoe jij met e-mailmarketing je klanten een steuntje in de rug kunt geven. Zodat zij hun voornemens volhouden en jouw business hiervan profiteert.

De cijfers liegen er niet om
Uit onderzoek van één van Nederlands grootste banken blijkt dat maar liefst 80 procent van de Nederlanders één of meerdere goede voornemens heeft. Meer sporten prijkt met 28 procent al jaren bovenaan, gevolgd door afvallen (25%), minder stressen (25%), meer sparen (20%) en gezonder eten (18%). Maar het blijken vaak loze kreten. Want slechts 15% van de fanatiekelingen lukt het om zijn of haar doel(en) te behalen.

Hoe kun jij als marketeer je klanten helpen?
Januari is een drukke maand voor veel bedrijven. Maar over enkele weken is het februari en rinkelt de kassa vaak duidelijk minder hard. Dat wil je voorkomen. In dit artikel geven we je wat tips om e-mailmarketing effectief in te zetten en een voorbeeldcase waarin we uitleggen hoe je dit toepast.

1. Stuur gepersonaliseerde content
E-mailmarketing is bij uitstek een middel om je klanten gepersonaliseerde content te sturen. Want met e-mailmarketing verzamel je doorlopend nieuwe data. Gegevens die je slim kunt inzetten bij je volgende campagne. Doordat je weet wie je klanten zijn, en hun kenmerken en interesses kunt analyseren, kun je ze gepersonaliseerde aanbiedingen sturen. We geven je een kort voorbeeld. Een aantal mensen heeft in januari een blender bij je gekocht. In februari stuur je hen eenvoudig een e-mail met de vraag hoe de blender bevalt. Zo ben je direct weer top of mind. En misschien hebben zij ook wel interesse in een boek waarmee ze in een handomdraai de lekkerste smoothies maken. Op dit product krijgen alléén zij nu 20% korting van je.

2. Zet in op abandoned e-mails
Consumenten brengen stiekem veel tijd door op sociale media als Facebook en Instagram. Om sociale contacten te onderhouden, geëntertaind te worden en geïnformeerd te blijven. Het aantal advertenties op ieders tijdlijn neemt flink toe. Dat komt doordat marketeers massaal inzetten op retargeting. Logisch, want het aantal abandoned carts is ontzettend hoog. Onderzoek van Adobe in 2016 laat namelijk zien dat consumenten in 74 tot 84 procent van de gevallen hun online aankoop niet voltooien. Barilliance concludeert, op basis van eigen studie, dat dit percentage in 2017 onverminderd hoog was. Ons advies: blijf inzetten op retargeting, maar vergeet ook zeker abandoned e-mails niet. Dit zijn e-mails waarin je jouw (potentiële) klant herinnert aan het product dat in zijn winkelmandje zat. Geef hem de kans zijn bestelling direct af te ronden en bied, als extra trigger, gratis verzending aan.

3. Pas je homepagina aan
Op basis van verzamelde data kun je jouw klant gepersonaliseerde aanbiedingen doen. Maar op bepaalde momenten in het jaar mag je aannemen dat hij wellicht op zoek is naar specifieke producten. Zoals verkleedkleding voor Carnaval en speelgoed in aanloop naar Sinterklaas. En eerder in dit artikel las je al dat bijna iedereen het nieuwe jaar begint met goede voornemens. Een goed moment om die sportkleding, opbergdozen en healthy kookboeken op de homepagina van je website te tonen, met een directe link naar het product. Laaghangend fruit noemen we dat.

4. Zorg voor een goede voorbereiding
Ook gedurende het jaar zijn er volop inhakers te bedenken waarop je klanten kunt prikkelen en overtuigen een product of dienst bij je af te nemen. Zo doen bloemisten goede zaken rond Valentijnsdag, hebben speelgoedwinkels het razend druk in de weken voor Sinterklaas en zijn de oranje attributen niet aan te slepen rond de verjaardag van onze Koning. Inhaken op deze momenten geeft niet alleen je omzet een boost, je imago knapt er vaak ook nog van op. Een handig hulpmiddel hierbij is een contentkalender. Dit is een jaarkalender met daarop alle inhaakmomenten die voor jouw branche relevant zijn. Brandpulse helpt je graag bij het opstellen van je eigen contentkalender. Met deze tool stel je ‘m eenvoudig samen.

Voorbeeldcase
Een winkel in sport- en outdoorartikelen is gevestigd in Eindhoven. Ze verwelkomt haar klanten in de fysieke winkel en online. Bas Plurend is een vaste klant bij deze winkel en ontving in november 2018 een e-mail van hen: een interessante aanbieding voor verlichting tijdens het joggen. Hij kocht het product in de webshop. Door daarbij in te loggen op zijn persoonlijke account, verdiende hij ook nog eens 25 member punten.

Twee weken later stuurt de winkel Bas een e-mail met de vraag hoe de verlichting bevalt. En of hij toevallig ook een reflecterend hesje wil hebben om extra veilig op pad te gaan. Gratis op te halen in de winkel in het centrum van zijn woonplaats. Eenmaal daar valt zijn oog op een boek met gezonde recepten en tips voor spierherstel na een intensieve training. Hij koopt het en laat via zijn smartphone zijn ledenpas scannen.

Het is inmiddels halverwege januari als Bas een e-mail ontvangt met de vraag hoe zijn gezonde levensstijl hem bevalt. Inclusief vijf tips om het vol te houden. Hij klikt op één van de links en bekijkt op de website een sportbroek. Bas vindt de prijs wat aan de hoge kant en besluit de broek niet te kopen. Een week of twee later bekijkt hij de website van de winkel. Op de homepagina wordt de sportbroek nogmaals aangeprezen. Via het klikgedrag in de e-mail weet je als marketeer dat Bas interesse heeft getoond in het product. Hij krijgt een persoonlijke aanbieding van je. Met 20 procent korting schaft hij de sportbroek alsnog aan.

En ook gedurende de rest van het jaar ontvangt Bas gepersonaliseerde aanbiedingen van de winkel. Medio april krijgt hij de vraag hoe het hardlopen hem vergaat en of hij geniet van de gezonde recepten uit zijn boek. Ook wordt hij op de hoogte gesteld van zijn opgebouwde memberpunten en krijgt Bas een aanbieding waarmee hij zijn punten kan verhogen. In juni staat de zomer voor de deur en ontvangt hij een overzicht van de zomer sportartikelen. Om het hardlopen eens af te wisselen met mountainbiken of zwemmen bijvoorbeeld. Als de zomervakantie op het punt van beginnen staat wenst de winkel hem een fijne vakantie. Ook in het tweede deel van het jaar is de sportshop niet ver weg. In september ontvangt Bas een persoonlijke aanbieding: 20% korting op een artikel naar keuze. Hij koopt een nieuwe zwembroek en is sindsdien regelmatig in het binnenzwembad te vinden. Even later schaft hij ook een zwembril aan. In november vult Bas online een klanttevredenheidsonderzoek in. Goed voor 100 extra memberpunten. Hij spaart deze punten nog even op, maar brengt later opnieuw een bezoek aan je (online) winkel om ze te verzilveren.

In deze Marketing Pulse hebben we wat van onze tips met je gedeeld. Natuurlijk gaan we ook graag aan de slag met je volgende campagne. Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid