Geplaatst op 28/05/2019
Leestijd: 4 minuten

Getest: betaald Instagrammen met de app Cirkle

Kan iedereen een influencer worden?


Als internetmarketingbureau zijn wij altijd op zoek naar de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van e-mail, websites en social media. Onlangs kwamen we wat interessants tegen: een app waarmee iedereen geld kan verdienen via Instagram. Geen influencers met tienduizenden volgers, maar juist mensen zoals jij is waar de app Cirkle naar zoekt. De kleine, persoonlijke accounts zijn geld waard! Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat dachten we bij Brandpulse ook. Daarom nam ik, Mandy, de proef op de som.

Wat is Cirkle?
Wat is geloofwaardiger: wanneer Kim Kardashian poseert in dat toffe restaurantje, of wanneer je beste vriendin dat doet? Waarschijnlijk kies je voor dat laatste. Influencer marketing is hot, maar de laatste tijd zien we dat marketeers steeds vaker inzetten op de kleine, nog geloofwaardige accounts.

Dat zagen de Rotterdamse ondernemers Don Perridon en Mick Vierdag ook. Daarom riepen zij Cirkle in het leven. Met deze app wordt iedereen omgetoverd tot mini-influencer.

De app bestaat pas kort, maar werkt al samen met zo’n 500 bedrijven. Met name in de horeca- en retailbranche. Wie een bezoekje brengt aan een aangesloten koffietentje, kan via Cirkle een Instagramfoto plaatsen. Deze foto wordt automatisch voorzien van de juiste tags. Hoe meer likes en reacties je binnenhaalt, hoe meer geld je ermee verdient. Zo betaalt de ondernemer alleen voor het daadwerkelijk behaalde resultaat.

De eerste indruk
Het klinkt allemaal zó makkelijk, dat ik er toch wel sceptisch over was. Hoog tijd dus om de app zelf eens te proberen. Niet als ondernemer, maar als consument.

Open je de app voor het eerst, dan krijg je de spelregels te zien. Zo staat er onder andere dat de post minimaal 24 uur online moet staan, je geen likes of volgers mag kopen en dat het product of de locatie goed in beeld moet zijn. Je kunt bedrijven dus niet zomaar voor de gek houden, want dan wordt je opbrengst simpelweg ongeldig verklaard.

Wat je natuurlijk wilt weten: levert mijn kleine Instagram account überhaupt wat op? Dit verschilt per opdracht en hangt af van het aantal likes dat je uiteindelijk krijgt, maar op het homescherm geeft Cirkle wel al een indicatie. Mijn account van ongeveer 950 volgers met gemiddeld 80 likes per foto, wordt ingeschat op € 5,68.

Screenshots

Wat ik alleen niet wist, is dat je het bedrag niet op je rekening krijgt gestort: je wordt uitbetaald in tegoedbonnen. Dat betekent in de praktijk:

  • Dat je naar een locatie toe moet om er een foto te maken;
  • Je hier eventueel ook geld moet uitgeven. Tenzij je het aandurft om als een malle foto’s te maken en dan weer te vertrekken zonder iets te bestellen;
  • Je nog een keer naar de locatie toe moet om je tegoedbon te besteden. En je dus waarschijnlijk, afhankelijk van je bestelling en je verdiende bedrag, geld uit eigen zak moet bijleggen.

Hierbij komt dat je maar één tegoedbon per transactie kunt inleveren. Je kunt dus niet meerdere posts plaatsen om je korting op te sparen. Door dit alles denk je wel twee keer na voordat je een samenwerking kiest. Voor jou als gebruiker een drempel, maar voor de bedrijven wél een voordeel. Ze hebben er een extra klant bij (jij!) en er wordt gemeende, authentieke content voor ze gemaakt.

Tijd voor pizza!
Goed, aan de slag dan maar! Druk je op het vergrootglas-icoontje, dan zie je welke locaties deelnemen. Je kunt ook op de kaart kijken wat er bij jou in de buurt zit. In Eindhoven zijn nog weinig bedrijven aangesloten, maar mijn oog viel op Sugo Pizza. Ik ben gek op pizza. Dus het leek me geen straf om daar een keertje te gaan eten, zodat ik een foto kon maken.

De foto die ik van de daadwerkelijke pizza maakte, bleek wat onderbelicht. Dus was het een foto van de voorgevel van Sugo Pizza die uiteindelijk op mijn Instagram belandde. Twijfelend of dit voldoende was, checkte ik het nog even bij de helpdesk van Cirkle. Dit kan gewoon via Whatsapp en al snel had ik antwoord dat mijn foto prima was.

En toen was het wachten geblazen. Meteen na het publiceren wordt er in de app een timer gezet van 24 uur, de tijd waarbinnen de likes en reacties worden gemeten. Na 24 uur had mijn foto 62 likes en 2 comments. En dat leverde € 3,20 aan tegoedbonnen op.

Conclusie
Tja, dat is niet veel winst voor iets dat relatief veel werk kostte. Als je veel volgers hebt, zal het wat meer opleveren. Maar let op dat elke opdrachtgever een maximum tegoedbedrag hanteert. Bij Sugo Pizza was dit bijvoorbeeld € 15, bij sommige andere bedrijven ligt het maximum wat hoger. Bij BMW Dubbelsteyn bijvoorbeeld, daar kun je tot wel € 500 korting verdienen. Dat lijkt veel, maar je kunt voor dat bedrag natuurlijk nooit een BMW kopen.

Je zult van Cirkle dan ook niet rijk worden. Maar hé, ik heb een leuke nieuwe hotspot ontdekt én toch mooi een gratis pizzapunt verdiend. Voor fanatieke Instagrammers of bedrijven die met een laag budget relevante content willen creëren, is Cirkle dan ook zeker het proberen waard!

Heb je zelf hulp nodig met je social media planning of kan jouw Instagramfeed wel een boost gebruiken? Neem contact met ons op en wij gaan graag met je in gesprek!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid