Geplaatst op 20/09/2018
Leestijd: 3 minuten

Geef je doelgroep de regie, ga voor interactieve video’s!

Marketing Pulse | Online video content


Deze maand vindt het Nederlands Film Festival plaats. In de filmwereld weten ze namelijk als geen ander hoe belangrijk het is om een boodschap goed en duidelijk over te brengen. Want een film moet wel iets te melden hebben, anders haakt iedereen af! En dat is in de marketingwereld net zo.

Daarom staat de Marketing Pulse de hele maand september in het teken van online video content. Hoe breng je als marketeer een boodschap over die naadloos aansluit bij de behoeften van je doelgroep? Wij vonden de oplossing: interactieve video’s.

Films met keuzemogelijkheden zijn steeds meer in opkomst. Denk aan 360° films, waarbij de kijker zelf kiest vanuit welke hoek of naar welke kant hij kijkt, maar ook de écht interactieve films waarbij de kijker zelf het plot bepaalt. Zoals bij de veelbesproken film Late Shift uit 2016. En ook Netflix heeft onlangs toegegeven aan deze trend, door een reeks interactieve kinderseries te ontwikkelen. Door de verschillende mogelijke plots, hoopt Netflix dat kinderen deze series vaker opnieuw zullen kijken.

Engagement
Ook voor marketeers kan het herbekijken een groot bijkomend voordeel zijn. Dan creëer je interactie met de doelgroep én je boodschap blijft een stuk beter hangen. Waar internetgebruikers normaal gesproken een vrij korte spanningsboog hebben, kreeg Philips het met hun interactieve campagne voor elkaar om de doelgroep (gemiddeld!) tussen de 4 en 5 minuten te boeien. Dat is ontzettend lang voor een online video.

Bewustwording
Ook bij moeilijke, of zwaar beladen onderwerpen kan interactieve video succesvol worden toegepast. Om het onderwerp minder ‘saai’ te maken, of juist om bewustwording te creëren. Vaak hebben we geen flauw benul van gevaren, omdat we de gevolgen niet kennen of omdat iets ‘ons toch niet overkomt’. Met die insteek kwam de Nederlandse organisatie It’s Up To You met een interactieve campagne over cyberpesten. Kinderen bepalen de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun persoonlijke verhaal, waarbij ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. Iets wat lijkt op onschuldig plagen kan bij een ander misschien wel vervelender overkomen dan je denkt. Deze campagne werd dan ook een groot succes en is inmiddels officieel erkend door de Erkenningscommissie Interventies.

Geschikt, ongeschikt
Een heel ander voorbeeld van interactie is de video van Deloitte. Voor Deloitte Nieuw-Zeeland is een campagne gemaakt, waarbij je in de huid kruipt van een medewerker. Zo kom je de hele dag door voor grappige vraagstukken te staan. Hoe reageer je als je per ongeluk koffie op je collega morst? Wat geef je de baas voor haar verjaardag? Op basis van jouw antwoorden kom je erachter of je geschikt bent om bij Deloitte te werken. Heb je de virtuele werkdag succesvol volbracht? Dan ben jij vast een prima kandidaat en word je doorverwezen naar de vacature pagina. Een leuke, speelse manier om potentiele werknemers alvast een kijkje te geven in het bedrijfsleven.

Deloitte

Klantenservice
Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog talloze andere toepassingen voor interactieve videomarketing. Wil je iets verkopen of je doelgroep ergens toe aanzetten? Dan is een call to action button zo gemaakt. Of laat je kijker ergens over beslissen door middel van een poll. Allemaal leuke, grappige toepassingen, maar wil je interactie vooral gebruiken om mensen ergens mee te helpen? Dan kun je bijvoorbeeld je uitleg- of productvideo’s interactief maken, zodat de kijker zelf kan navigeren. Dit kan door een simpele vraag toe te voegen aan het begin, zoals “Bent u al bekend met product X?”. Antwoordt de kijker met ‘ja’, dan kan het eerste deel van de video automatisch geskipt worden. Door een reeks van vragen, of zelfs een compleet keuzemenu, zorg je ervoor dat je kijker alleen informatie krijgt die voor hem relevant is. Doordat hij zelf de touwtjes in handen heeft en niet onnodig veel tijd kwijt is, resulteert dat weer in een hogere engagement

Deze video van Samsung werkt als een soort interactieve helpdesk. Daarmee bespaart niet alleen de doelgroep, maar ook de klantenservice een hoop tijd. En door ook een interactief feedbackformulier toe te voegen kan Samsung de service blijven verbeteren.

Of je je doelgroep nu wilt helpen, aan het lachen wilt maken, ergens toe wilt aanzetten of ergens bewust van wilt laten worden: er is een hoop mogelijk met interactieve video’s. Zet je zo’n video goed in elkaar, dan zorgt dat voor bewezen meer engagement. Mits je een goede boodschap hebt, natuurlijk. En, wanneer ga jij aan de slag met een interactieve video? Of ga je eerst op je gemak een interactieve film kijken? Jij bepaalt!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid