Geplaatst op 18/04/2019
Leestijd: 3 minuten

Easter eggs als marketingstrategie


Vrolijk Pasen! Heb jij de beschilderde eieren al klaarliggen om te verstoppen? Niet alleen in jouw achtertuin, maar ook in (online) media zijn zogeheten easter eggs te vinden. Dit zijn verborgen grappen of boodschappen op bijvoorbeeld websites, dvd’s, in films of in software. Zo’n verborgen grapje is hartstikke leuk om te vinden, maar wist je dat zo’n digitaal paasei eigenlijk een heuse marketingtactiek is?

Bedrijven als Microsoft en Google zijn de koning van de easter eggs. Niet alleen met Pasen, maar het hele jaar door. Waarom deze geintjes dan zo heten, is omdat je goed moet zoeken om ze te vinden. En dat zoekproces is precies de reden dat een easter egg een positieve invloed kan hebben op je klanten of gebruikers.

Een verborgen schat
Mensen die per ongeluk op een verborgen feature stuiten, zien dat als een prestatie. Alsof ze een diep geheim hebben ontcijferd en die felbegeerde schat hebben gevonden. En dat delen ze dan weer graag met de buitenwereld. Het resultaat? De vinder voelt zich meer betrokken bij het merk, er is free publicity gegenereerd en dat geeft weer een boost aan je websiteverkeer – of dvd-aankopen, softwaredownloads, enzovoort. Want iedereen wil dat geheim natuurlijk vinden!

Persoonlijk karakter
Naast bovengenoemde voordelen, draagt een easter egg ook bij aan de ‘menselijkheid’ van een merk. Want hoe groot, professioneel of zakelijk een bedrijf ook lijkt, achter de schermen wordt heus wel eens lol gemaakt. Het voelt dan ook persoonlijk aan, wanneer de programmeur een stukje van zijn humor verstopt.

Kortom, een easter egg is een ludieke manier om op te vallen als merk. Om je te inspireren zetten we verschillende voorbeelden op een rijtje:

Waar vind je easter eggs?

Google
Als er een bedrijf is dat veel grapjes verstopt, is het Google wel. Probeer de volgende woorden maar eens uit in de zoekbalk:

  • 'Zerg Rush’ – je krijgt een schietspelletje
  • ‘Do a barrel roll’ – de hele pagina maakt een koprol!
  • ‘Pacman’ – je krijgt daadwerkelijk het bekende spelletje
  • ‘Atari Breakout’ – ga naar afbeeldingen en je kunt deze arcade game spelen
  • ‘Google gravity’ – druk op ‘ik doe een gok’ en zie wat er gebeurt…
  • ‘Bubble Level – typ dit op je smartphone en je krijgt een werkende waterpas


AtariBreakout2

Google Chrome
Je hebt vast weleens meegemaakt dat je internetconnectie ineens verbrak. In Google Chrome krijg je dan een errorpagina met een afbeelding van een dinosaurus. Op zich al leuk, maar het wordt nog beter: wanneer je op spatie drukt kun je met deze dino namelijk een spelletje spelen!

In spiegelbeeld
Meerdere websites hebben de volgende grap uitgehaald: typ de url achterstevoren en je krijgt de pagina’s in spiegelbeeld. Bijvoorbeeld Elgoog en Gnib.

Facebook
Stuur eens een basketbal emoji in Facebook Messenger. Jij en de ontvanger kunnen dan een potje basketballen tegen elkaar! Heb je de tegenstander verslagen en ben je trots op je score, dan kun je deze gelijk delen op je timeline. Van Facebook een simpele manier om meer engagement te behalen.

MAC OS X
Heb je een Apple computer? Ga dan eens naar de terminal en voer het volgende uit:

  • Typ ‘emacs’ → druk op enter → druk op esc → druk op de X-toets → typ ‘tetris’ → druk op enter – Je kunt nu Tetris spelen! Dit trucje werkt ook met de spelletjes ‘pong’ en ‘snake’.
  • Typ ‘emacs’ → druk op enter → druk op esc → druk op de X-toets → typ ‘ doctor’ – je kunt nu chatten met een bot, die psycholoog blijkt te zijn. En wat is je gevoel daarbij?

Buzzfeed
Kan je wel een oppepper gebruiken? Ga dan naar Buzzfeed en typ de Konami Code in (oude cheatcode in games: ↑ ↑ ↓ ↓ ← →← → B A). Er begint nu confetti te regenen op de pagina. Gezellig!

Ook buiten het internet zijn talloze easter eggs te vinden. In games bijvoorbeeld, maar ook in populaire series zoals Black Mirror. Ook Disney is een grote grappenmaker: zo schijnt er in elke (!) Disneyfilm ergens een paar Mickey Mouse oren verstopt te zitten. Verder komen karakters uit andere films weleens op ‘bezoek’ en wordt er soms zelfs gerefereerd naar nog niet bestaande films als soort van teaser. Genoeg dingen om de echte fan urenlang mee te fascineren.

Zelf hebben we ook een verrassing verstopt in de contentkalender van onze website. Kijk maar eens of je ‘m kan vinden! Hint: op welke dag komt de Paashaas langs?

Heb je zelf moeite met het bedenken van grappige of ijzersterke content? Via ons nieuwe label Brandpulse Content helpen we je graag op weg! Vraag naar de mogelijkheden via onze contactpagina.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid