Geplaatst op 01/08/2019
Leestijd: 3 minuten

E-mail: irrelevant kanaal of effectiever dan ooit?


Er zijn maar weinig content topics waarover marketeers minder discussiëren: de (in)effectiviteit van e-mailmarketing. Volgens de één is het medium anno nu compleet irrelevant, volgens de ander effectiever dan ooit. En met dat laatste zijn wij het roerend eens. Tenminste, als je het goed doet. In deze Marketing Pulse bespreken we recente cijfers, geven we je concrete tips en blikken we vooruit op de toekomst van e-mailmarketing.

Nationale E-mail Benchmark 2019
De DDMA Nationale E-mail Benchmark: een jaarlijks rapport waar menig marketeer reikhalzend naar uitkijkt. De achtste editie, die de cijfers van 2018 vergelijkt met die van het jaar ervoor, verscheen onlangs. Heb je het rapport gelezen, dan is je niet ontgaan dat e-mail een belangrijk kanaal is en blijft. Om je klant betrokken te houden en je conversie te verhogen. We sommen de belangrijkste onderzoeksresultaten voor je op.

De resultaten
De benchmark omvatte maar liefst 4,2 miljard verstuurde e-mails, verdeeld over 167 duizend campagnes. De gemiddelde confirmed open ratio (COR) was 38%, de Click to Open Rate (CTO) 7,3% en de Click-Through Rate (CTR) 16,8%. Een e-mailcampagne van 1.000 tot 5.000 mails werd het vaakst verstuurd (35%). Wel daalde de campagnefrequentie. In 2018 verstuurden bedrijven gemiddeld 50 campagnes, ten opzichte van 63 in het jaar ervoor. Van alle campagnes werd ruim driekwart op werkdagen verzonden. Een goede keuze, gezien de open rate op zondag beduidend lager ligt. 89% van de mails had een responsive design, 41% bevatte dynamische content en 8% kreeg een gepersonaliseerde onderwerpregel. Zowel desktop als mobiel blijven belangrijk. Van alle mails werd 63% op een desktop geopend, de rest op een mobiel apparaat. Op werkdagen gaat de voorkeur uit naar desktop, ’s avonds en in het weekend schakelt men vaker over op mobiel. Op basis van deze cijfers kunnen we zeggen dat e-mailmarketing allesbehalve dood is. Het volledige rapport en een verkorte infographic vind je hier.

Personaliseren kun je leren
Een kleine campagne scoort beter dan een grotere, zo blijkt uit de cijfers. Campagnes met 1.000 tot 5.000 e-mails worden 10% vaker geopend. Maar ook als je (veel) meer mensen wilt bereiken, kan e-mailmarketing erg succesvol zijn. Gepersonaliseerde content is waar het om draait. Want je bezoekers laten bewust en onbewust een heleboel data achter. Gegevens die je slim kunt inzetten bij je volgende campagne. Op basis van bijvoorbeeld hun interesses, voorkeuren, gedrag of locatie kun jij ze de content voorschotelen waarnaar zij (waarschijnlijk) op zoek zijn. Niet bijster eenvoudig, maar ook geen rocket science. Zeker niet met de nodige hulp van ons. Concrete tips én een voorbeeldcase vind je in het artikel dat we er eerder over schreven.

Hey [Voornaam]!
Ook zonder ingewikkelde data-analyses geef jij je e-mails eenvoudig een persoonlijke touch. Stap bijvoorbeeld af van het onpersoonlijke ‘Beste heer/mevrouw’ en spreek je ontvanger bij de voornaam aan. Uit onderzoek van CampaignMonitor blijkt dat een gepersonaliseerde onderwerpregel zorgt voor een 26% hogere open rate. Of ga een stapje verder en verwerk een foto van je ontvanger in een afbeelding. In dit artikel lees je daar meer over.

Experts aan het woord
Litmus, autoriteit op het gebied van e-mail, vroeg 20 experts naar hun visie op e-mailmarketing in 2020. E-mailmarketing stijgt naar ongekende hoogte, daar zijn ze het allen over eens. Eric Stahl, VP of Product Marketing bij Salesforce Marketing Cloud: “Het draait meer en meer om verbinden. Met elke klant, op elk niveau en gedurende de gehele customer journey.” Hoe? “Door personalisatie en berichten 1-op-1 aan te bieden”, voegt hij eraan toe. Jill LeMare Redo, VP of Digital Strategy and Insights bij Epsilon gaat daarin een stap verder: “Hyperpersonalisatie wordt de standaard.” Het gehele rapport vind je hier.

In deze Marketing Pulse hebben we enkele van onze tips met je gedeeld. Natuurlijk gaan we ook graag aan de slag met je volgende campagne. Weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid