Geplaatst op 14/12/2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn dé e-mailmarketingtrends van 2019!

Marketing Pulse | Van oud naar nieuw


Ondanks de populariteit van Facebook, Instagram en andere social media, is e-mailmarketing nog steeds hot. De mailbox is namelijk nog steeds veruit het meest gebruikte platform wereldwijd en wordt door 91% – van de bijna 4 miljard gebruikers – dagelijks gecheckt. Voor veel gebruikers is ‘mail checken’ dan ook het eerste ding dat ze online doen. Maar zoveel gebruikers betekent ook: héél veel content. Afgaand op verschillende (uiteenlopende) onderzoeken, zou de gemiddelde persoon dagelijks tussen de 70 en 120 mails ontvangen!

Om op te vallen in deze massa is het dan ook van groot belang dat jouw content tiptop in orde is en vooruit loopt op de trends. Om jou op weg te helpen hebben wij dé e-mailmarketing trends voor 2019 op een rijtje gezet!

1. Smart content
AI, deep learning, smart content… Vorig jaar had je er misschien nog nooit van gehoord, maar in 2019 kunnen we er écht niet meer omheen. In e-mailmarketing gebruiken we al jaren personalisatie – wist je dat gepersonaliseerde mail kan zorgen voor wel 300% hogere click-through rates? – maar het kan nog een stapje verder met smart content. Daarmee kun je op basis van taal, locatie, weer of interesses iemand zeer persoonlijk benaderen. Neem bijvoorbeeld Spotify: op basis van afspeelhistorie en locatie krijgen gebruikers een mail als hun favoriete artiest in de buurt een concert geeft. Handig!

Met behulp van de juiste tools is het zelfs mogelijk om in de toekomst te kijken en de levensloop van een klant te voorspellen. Bijvoorbeeld: wie online interesse toont in zwangerschapskleding, zal binnenkort ook babykleding, later kinderkleding, een fiets en uiteindelijk in de verre toekomst studieboeken nodig hebben.

Zulke gegevens bijhouden en invoeren klinkt als een monnikenwerk, maar met behulp van AI kan dit geheel automatisch. Bij de juiste inzet hoef je jezelf niet meer druk te maken over het ordenen van data en het segmenteren of targeten van de juiste doelgroepen. En zo hou je weer meer tijd over voor het creëren van interessante content.

2. Databescherming
Hoewel gepersonaliseerde content als positief wordt ervaren, moet je er wel op letten dat het niet creepy wordt. Zeker sinds de invoering van de AVG-wet is het belangrijk dat de klant weet wat er met de gegevens gebeurt en jou hiermee kan vertrouwen.

Is het bijvoorbeeld echt nodig om te vermelden dat de klant onlangs in Spanje op vakantie was, in het weekend bij oma is langs gegaan en gisteren macaroni heeft gegeten? Personaliseer alleen waar het relevant is en bijdraagt aan een goede gebruikservaring. Niemand zit te wachten op een stalker!

3. Data visualisatie
Over data gesproken: hoe meer data je binnenhaalt hoe chaotischer het kan worden. En in een tijd waarin we dagelijks duizenden prikkels te verwerken krijgen, blijft zo’n 90% van de informatie niet eens hangen…

Zien is geloven! Door complexe data visueel te maken wordt het een stuk overzichtelijker en makkelijker behapbaar. Dat geldt voor jou als marketeer, maar ook zeker voor je klanten. Zo werd er enthousiast gereageerd toen online supermarkt Picnic in speelse illustraties wat jaarcijfers liet zien, stuurt Bol.com haar klanten toffe jubileummails met gepersonaliseerde statistieken in de vorm van grappige animaties en plaatsten wij zelf onlangs een interessante infographic.

4. Mobile first
Je kunt hier nu echt niet meer omheen. Maar liefst 46% van alle mails worden geopend op een telefoon, en bij millennials ligt dit percentage zelfs op bijna 73%. Zijn jouw e-mails nog niet geoptimaliseerd voor mobiel? Dan wordt het in 2019 hoog tijd!

5. Video
Onlangs gaven we al aan hoe belangrijk videomarketing is anno 2018. En komend jaar gaat dat alleen maar meer worden. Want als een foto meer zegt dan 1000 woorden, dan zegt een video er een miljoen! Nu kun je in een mail natuurlijk geen complete HD-video’s kwijt, maar een korte samenvatting als klikbaar GIFje kan al een groot verschil maken. Alles wat beweegt werkt als een ware aandachtmagneet.

Dat mensen in 2019, naar verwachting, meer tijd op het web spenderen dan dat ze tv kijken, speelt hierbij ook een grote rol. Verschuif je video’s dus van de televisie naar Youtube, Facebook of natuurlijk je e-mails!

6. Interactiviteit
Meedoen is leuker dan toekijken. Daarom blijven mensen online een stuk langer hangen als er ook daadwerkelijk iets te doen is, wat weer zorgt voor een hogere betrokkenheid. We zagen het al op websites, maar komend jaar zullen we het ook steeds vaker terugzien in e-mails.

Denk aan klikbare image sliders, carrousels, social media buttons, like- en dislike duimpjes, geïntegreerde enquêtes, quizjes, spelletjes of zelfs een compleet werkend bestelformulier. Naar verwachting zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om in dergelijke mails een bestelling te kunnen afrekenen en je pakketje op de voet te volgen. Zo hoef je de mail niet meer uit en wordt het doen van een aankoop een stuk laagdrempeliger.

Het is even een technische uitdaging – want je wilt je mail natuurlijk niet te zwaar maken en hij moet op alle clients naar behoren werken – maar als het lukt dan heb je ook wat!


Een hoop trends, dus een hoop kansen komend jaar! Zie je door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken? Brandpulse is gespecialiseerd in het inrichten van complete e-mailcampagnes en kan je helpen van concept tot uitvoering. Bekijk onze cases voor inspiratie of neem contact met ons op. We wensen je alvast een fijn 2019!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid