Geplaatst op 21/11/2019
Leestijd: 3 minuten

De social media trends voor 2020


De online wereld blijft uitbreiden en er komen steeds meer mogelijkheden. Wist je dat we gemiddeld 5 jaar en 4 maanden van ons leven op social media zitten?! Het wordt een steeds groter deel van ons leven en daarom hebben we de trends voor 2020 onder de loep genomen.

TikTok
Het online videoplatform TikTok is in rap tempo gegroeid en is here to stay. De app heeft inmiddels al meer dan 100 miljoen gebruikers en is daarmee dus een serieuze speler binnen social media. De privacy en veiligheid zou wel nog een puntje van kritiek zijn binnen de app.

Privacy steeds belangrijker
En dan hebben we gelijk een mooi bruggetje naar het volgende puntje, want privacy wordt juist steeds belangrijker. Volgens onderzoek van Business Insider gebruiken we steeds meer social messaging apps. Private messaging wordt steeds populairder omdat we steeds meer de behoefte hebben aan urgentie en vertrouwen. Voor merken is dit in eerste instantie misschien niet heel gunstig, aangezien het lastiger wordt om te zien wat anderen over je merk zeggen. Echter biedt private messaging ook weer veel nieuwe mogelijkheden met zich mee, zoals persoonlijk in gesprek komen met je doelgroep. Een voorbeeld om hier als bedrijf zijnde goed mee om te gaan is via chatbots, waar we eerder al een artikel over schreven.

Augmented reality shopping
Dit is een functie waar ik, en ik denk veel mensen met mij, heel blij van gaan worden. Helaas is deze functie nog niet beschikbaar in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren. Het grootste nadeel van online shoppen is dat je niet kunt zien hoe iets staat. Maar dit is dus bijna verleden tijd! Instagram komt namelijk met Augmented Reality Shopping, waarbij je door middel van Augmented Reality kunt bekijken hoe producten staan. Ideaal!

Grote influencers worden kleiner
Honderdduizenden tot miljoenen volgers, we kijken er niet meer gek van op. Maar deze hoeveelheid aan volgers blijkt niet altijd gunstig te zijn. Zo is de geloofwaardigheid van velen flink gedaald en zijn de tarieven van deze grote influencers haast onbetaalbaar. Hierdoor wordt er door bedrijven steeds meer gekozen voor middelgrote influencers die ook echt bij het merk passen. Kwaliteit boven kwantiteit.

Instagram likes verdwijnen
Momenteel heeft Instagram in een aantal landen een test ingevoerd waarbij het aantal likes op een post niet meer zichtbaar is. Ze willen dat volgers zich concentreren op de foto’s en video’s en niet op het aantal likes dat iemand heeft. Dit is onder andere om de druk van het platform te verminderen.

Voice
Voice wordt een steeds groter onderdeel van social media. Denk aan de stijging van de populariteit van bijvoorbeeld podcasts en voice speakers. Ondanks dat het grootste deel van de mensen nog steeds een voorkeur geeft aan ‘text search’, is de verwachting dat voice wel blijft groeien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om iedere ochtend via Whatsapp een voice message te ontvangen van Jan de Hoop himself, waarin hij een korte samenvatting geeft van het nieuws van die dag. Hierbij wordt ook perfect ingespeeld op het feit dat we informatie steeds sneller willen opnemen, aangezien we nergens meer tijd voor hebben. Een slimme zet dus van RTL!

Social media detox
Ondanks dat social media blijft groeien, hoor je ook steeds meer mensen die zijn of haar account hebben verwijderd. Steeds meer mensen voelen de druk van social media en voelen zich overspoelt door alle informatie en kiezen er daarom voor om hier (tijdelijk) niet meer aan deel te nemen. Andere redenen voor een social media detox zijn dat mensen het gevoel hebben dat ze hun tijd verspillen of omdat ze het vertrouwen erin zijn kwijtgeraakt. Zo zie je bijvoorbeeld dat het aantal Facebookgebruikers t.o.v. vorig jaar flink is gedaald, namelijk van 10,8 miljoen gebruikers naar 10,1 miljoen. Zou jij overwegen om een social media detox te ondergaan?

Er zijn weer genoeg verwachtingen voor 2020 op het gebied van social media! Vind je het lastig om hierop in te spelen? Brandpulse is gespecialiseerd in het beheren van content en op het inspelen en in de gaten houden van trends op het gebied van social media. Neem daarom gerust contact met ons op voor meer informatie.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid