Geplaatst op 06/06/2019
Leestijd: 3 minuten

De online merkbeleving van Tomorrowland


Heb je al kennisgemaakt met Brandpulse Content? Onder dit gloednieuwe label gaan we aan de slag met copy, social media, infographics, video en meer: alles voor het overbrengen van een verhaal, dat naadloos aansluit op de ontvanger.

We bieden niet alleen zelf content aan, maar zijn ook constant op zoek naar cases die ons (en jou!) inspireren. En nu het festivalseizoen in volle gang is, wordt het hoog tijd om het eens te hebben over Tomorrowland. Want hoewel festivals als paddenstoelen uit de grond komen en de markt verzadigd lijkt, krijgt Tomorrowland het toch steeds weer voor elkaar om alle tickets binnen recordtempo te verkopen. Het geheim? Steengoede online marketing.

Een magische sprookjeswereld
Het Belgische Tomorrowland. In amper 15 jaar tijd is dit spektakel uitgegroeid tot het, voor velen, beste dancefestival ter wereld. Wat ze heel goed doen, is het inzetten van storytelling. Ze verkopen geen festival, maar een beleving. Een droomwereld. Een unieke ervaring die je niet mag missen. En dat wordt doorgevoerd in alle communicatie-uitingen. Tot in de kleinste details.

Het festival mag zich dan wel afspelen in de echte wereld, de marketing vindt voornamelijk online plaats. Dat is immers waar de doelgroep te vinden is.

Het inspelen op emotie begint al bij de aankondigingen. De jaarlijkse ‘teaser’ video, zoals de onderstaande, bevat alleen een datum. Geen line-up, geen dancemuziek, geen festival info. Het is puur een cinematisch sprookje om naar te kijken. Op een later moment wordt (een deel van) de line-up bekend gemaakt. En weer wat later de prijzen. Op die manier houdt Tomorrowland de spanning erin en verzekeren ze zich ervan dat ze minstens drie ‘momenten’ hebben. Met succes, want de video’s worden miljoenen keren bekeken, de media zit er bovenop en er wordt telkens weer druk gespeculeerd. Een hoop free publicity dus.


Schatzoeken
De magie gaat verder bij ontvangst van je kaartje. Bij Tomorrowland doen ze niet aan suffe e-tickets. Je krijgt een heuse schatkist opgestuurd met een luxe lederen bandje, compleet met een muziekje bij opening. Jaarlijks staan duizenden mensen te popelen om dit prachtige collectors item te ontvangen. En het kistje wordt dan ook veelvuldig gedeeld op YouTube en social media. Zo is Tomorrowland, zelfs dankzij een fysiek product, wederom trending op internet.


Maar het festivalbandje is méér dan alleen een toegangsbewijs: je kan ‘m namelijk koppelen aan je Facebookaccount. Wanneer je nieuwe vrienden maakt op een festival, is de kans groot dat je diegene daarna nooit meer terugvindt. Want hoe heette hij eigenlijk? Of hoe spel je zijn ingewikkelde achternaam? Bij Tomorrowland hoef je alleen maar allebei tegelijk op je bandje te drukken. Aan het eind van de dag krijg je een mail met de Facebookprofielen van al je nieuwe maatjes. Wat een uitvinding!


Het felbegeerde mailtje
Ook e-mail is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Niet alleen voor de aankondigingen en andere informatie omtrent het festival, maar ook voor een stukje extra exclusiviteit. Er zijn jaarlijks namelijk zo’n 1 miljoen mensen die een kaartje proberen te bemachtigen, maar slechts 180.000 beschikbare tickets.

Tomorrowland streeft ernaar zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten naar het festival te trekken. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben ze een ludieke actie: behoor je tot de eerste 20 mensen uit een bepaald land die een Tomorrowland account aanmaken? Dan word je ambassadeur van jouw nationaliteit en krijg je toegang tot een exclusieve voorverkoop. En zeg nu zelf, hoe speciaal voel jij je als je de deze mail ontvangt?

En als het sprookje dan écht begint, gaat de online hype gewoon verder. Op Instagram, Facebook en Twitter gaat het los en daarnaast trekt de livestream van het festival zo’n 16 miljoen kijkers. Liefhebbers kunnen ook mee-feesten door naar één van de ‘Tomorrowland Unite’ locaties te gaan, die op verschillende plekken ter wereld te vinden zijn. Daar wordt de livestream uitgezonden bij een echt podium, compleet met lichtshows, vuurwerk, en lokale live acts. Allemaal om het sprookje, ook ver buiten de festivalmuren om, in leven te houden.

Ben jij ook toe aan een magische marketingstrategie? Brandpulse helpt je graag op weg met je e-mailcampagnes of andere online content. Neem contact met ons op om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen.


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid