Geplaatst op 16/04/2020
Leestijd: 4 minuten

Leuk én handig: de mogelijkheden van augmented reality


Wie veel tijd op social media besteedt is het vast niet ontgaan: de nieuwe augmented reality functie van Google, waarmee je levensechte wilde dieren in je woonkamer kunt plaatsen. Supertof gemaakt en leuk om jezelf vanuit huis mee te vermaken. Maar augmented reality, oftewel AR, is veel meer dan alleen leuk speelgoed. In dit artikel praten we je bij over wat je met deze toepassing allemaal kunt doen.

De 3D dieren van Google
Had je in de intro geen flauw idee wat we bedoelden met Google’s dieren, dan leggen we het graag nog even uit. Onlangs lanceerde Google namelijk een grappig tooltje. Typ de naam van een dier in en scroll een stukje naar beneden, dan krijg je de optie om dit dier in 3D te bekijken. Vervolgens kun je het beest met AR in je eigen woonkamer plaatsen. Het was een ware hype, want op social media vlogen de panda’s, tijgers en pinguïns je om de oren. Zelf proberen? Op website Dutchcowboys kun je de complete lijst vinden van alle dieren waarbij deze functie werkt.

Eenvoudig shoppen
Leuk om jezelf tijdens deze tijden even mee bezig te houden, maar augmented reality is niets nieuws. Je kent het misschien ook van ‘Pokémon Go’ of van het meest bekende voorbeeld: Snapchat. Maar met AR kun je ook een hoop nuttigs doen, bijvoorbeeld met de app die IKEA twee jaar geleden lanceerde. Twijfel je of dat ene bankstel wel in je woonkamer past of wil je weten of die leuke stoelen wel matchen met je vloerkleed? Met IKEA Place ontdek je het in een handomdraai. En ook kledingwinkel ASOS heeft iets soortgelijks in hun app. Hiermee kun je namelijk een model met het door jou gekozen kledingstuk in je huis laten rondlopen, waardoor je het item van alle hoeken kunt bekijken.


Persoonlijk hadden wij het nóg leuker gevonden als je de kleding via AR op jezelf kon plaatsen, maar dat blijkt lastig te ontwikkelen. Elk kledingstuk valt anders en hoe werkt het als je zelf al een (dikke) laag kleding aan hebt? Of moet je voor het meest realistische resultaat in je ondergoed poseren? Wie weet wordt er in de toekomst van alles mogelijk.

Veilig autorijden
Niet alleen een shopsessie, maar ook een autorit wordt met AR een stuk efficiënter. Naar het navigatieschermpje kijken terwijl je op de weg zou moeten letten is levensgevaarlijk. En soms is het lastig inschatten waar je precies een afslag moet nemen (deze al, of de volgende?). Met het WayRay NAVION systeem is dat allemaal verleden tijd, want hiermee worden route-instructies – via de voorruit – rechtstreeks op de weg getoond. Het systeem is helaas (nog) niet voor de consument te koop, maar verschillende autofabrikanten hebben gezegd gebruik te willen maken van deze software. Wij kunnen niet wachten!

Over auto’s gesproken: Audi bewijst dat AR zich ook goed leent voor productdemonstraties. Hun app Quattro Coaster maakt het niet alleen mogelijk om de Audi Quattro van alle hoeken en op je eigen oprit te bekijken, maar ook om ‘m te laten racen op een zelfgemaakte virtuele racebaan.


Alle handige toepassingen die we tot nu toe noemden spelen zich vooral af in en rond het huis, maar daar stopt het niet. Omdat men een smartphone nu eenmaal altijd op zak heeft, leent AR zich perfect voor het geven van aanvullende informatie buitenshuis. Bijvoorbeeld in dierentuinen, musea of het winkelcentrum. De mogelijkheden zijn eindeloos! Bijkomend voordeel is dat, ondanks dat AR al een tijdje bestaat, het gebruik ervan in marketing nog steeds redelijk uniek is. The Drum deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat een goed doordachte AR-campagne gemiddeld 83 seconde de aandacht trekt, gepaard met een interactieratio van 22% en doorklikratio van 33%. Dat zijn cijfers waarbij een gemiddelde print-, online- of tv-campagne bij in het niet valt. Hoog tijd om ook jouw merk onder te dompelen in de wereld van augmented reality!

Wanneer je AR inzet is het natuurlijk wél essentieel dat je campagne goed in elkaar zit - enkel het bieden van een leuk technisch tooltje is niet genoeg. Geen idee wat je met jouw merk allemaal kunt? Of het nu gaat om e-mail, websites, of apps; wij denken graag met je mee over creatieve toepassingen, in welke digitale vorm dan ook. Neem contact met ons op en wie weet spreken we elkaar binnenkort!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid