Geplaatst op 19/09/2019
Leestijd: 2 minuten

De beste personalisatie… in real life!


Als internetmarketingbureau kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken hoe essentieel personalisatie in e-mailmarketing is. Maar ook in de fysieke wereld wordt er heel wat gepersonaliseerd. In dit artikel vind je de beste voorbeelden én ontdek je wat personalisatie voor jouw merk kan betekenen.

635645438501810501-XXX-P5A7691-Edit

maxresdefault

Hey {Voornaam}!
Als je op straat je naam hoort roepen, draai je jezelf waarschijnlijk direct om. Het is dan ook niet voor niets dat een e-mailcampagne met jouw naam in de onderwerpregel voor wel 26% meer opens zorgt. Goed nieuws, want dit trucje is ook heel gemakkelijk toe te passen bij fysieke producten. Kijk maar naar Coca-Cola, het merk dat enkele jaren geleden een enorme hype creëerde met hun gepersonaliseerde flesjes. Zat jouw naam er niet tussen? Dan kon je op internet gewoon je eigen flesje laten maken. Niet veel later volgde Nutella met hetzelfde idee en Chocomel koos rond de Sinterklaastijd voor een iets subtielere variant: door (chocolade)voorletters op de verpakkingen te zetten. En met zulke letters kun je niet alleen je eigen naam spellen. Er werd namelijk ook een hoop (ongepaste) grapjes mee uitgehaald in de supermarkt. De consument is namelijk creatiever dan je denkt…

Stel ‘m zelf samen
Die creatieve consument kun je dan ook prima gebruiken. Want hoe speel je beter in op de behoefte van je klant dan door hem zélf de touwtjes in handen te geven?

TonysChocolonely

magnum-pleasure-store-110899-1.jpg

Dat dacht Tony’s Chocolonely ook. Het chocolademerk stond sowieso al bekend om haar unieke smaakcombinaties, maar inmiddels is het voor consumenten ook mogelijk om helemaal zelf een reep samen te stellen. Dit kan in de officiële brandstore in Amsterdam, maar ook lekker makkelijk online. Met de keuze uit 20 verschillende ingrediënten én een zelfontworpen verpakking, kun je de reep helemaal op jouw wensen afstemmen. Leuk!

Eet je liever ijs? Dan kun je ook bij Magnum je creatieve ei kwijt. ’s Zomers kun je namelijk bij verschillende pop-up stores (én in de Efteling!) je eigen ijsje maken. Kies een chocoladesmaak, één van de ongeveer 20 toppings, een chocoladesiroop en klaar is je heerlijke Magnum.

Wat is het nut van personalisatie of customization?
Zo’n zelfgemaakte traktatie is hartstikke leuk, maar heeft het personaliseren van producten nu echt een toegevoegde waarde voor je merk? Experts denken van wel. Consumenten worden dagelijks aan honderden (reclame)boodschappen blootgesteld, waarvan het mereldeel logischerwijs niet blijft hangen. Personalisatie prikkelt de hersenen om een boodschap te herkennen: dit product is voor jóu bedoeld! Bijkomend voordeel is dat zo’n gepersonaliseerd product een hoog share-gehalte heeft: denk aan de beroemde Starbucks bekers die je overal op Instagram tegenkomt.

Ook achter customization zit een psychologische gedachte. Customer Experience Psychologist Liraz Margalit vertelt: “Deelnemen aan het ontwikkelingsproces verhoogt de emotionele verbondenheid. Het zal voelen alsof het product van ‘jou’ is. Neem het Ikea-effect, waarbij mensen meer waarde hechten aan de meubels die ze zelf in elkaar hebben gezet.” Een gevoel van trots dus. Het resultaat? Een hogere klanttevredenheid én een hogere loyaliteit.

Aan de slag
Wil je ook gepersonaliseerde producten aanbieden, maar heb je daar de (financiële) middelen niet voor? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: laat bijvoorbeeld je klanten meebeslissen over een nieuwe smaak, een nieuwe kleur of een nieuwe verpakking. Doe dit door middel van een online poll of hang er een wedstrijdelement aan vast – zoals Lays deed. Wedden dat je volgers razend enthousiast zullen zijn?

Door het aanbieden van gepersonaliseerde producten versterk je niet alleen de band met je klant, maar bied je ook altijd een product dat naadloos aansluit op zijn wensen. Wil je daarnaast ook online personaliseren en heb je daarbij hulp nodig? Dan ben je bij Brandpulse aan het juiste adres!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid