Geplaatst op 22/10/2018
Leestijd: 4 minuten

De beste online designs van eigen bodem

Marketing Pulse | Hoe online is Dutch Design?


In het kader van de Dutch Design Week die momenteel plaatsvindt staat de Marketing Pulse van deze maand geheel in het teken van design uit ons eigen landje. Maar we zouden Brandpulse niet zijn als we hier geen online twist aan zouden geven…

Bij design denken we al snel aan fysieke, kunstzinnige voorwerpen. Een mooi gebouw, een gek kledingstuk of een uniek stel meubels. Maar voor kunst hoef je eigenlijk de deur niet uit. Want ook op internet kun je je hart ophalen als het om design gaat. En dan hebben we het niet alleen over een mooi uitziende website of een in het oog springende e-mail, maar over het écht jaloersmakende werk. Ook in Nederland zit een hoop talent en daarom verzamelden we deze week de beste online designs van eigen bodem.

Fabrique – Rijksmuseum
“Wij ontwerpen verandering” aldus strategisch ontwerpbureau Fabrique. En dat is ze bij de case voor het Rijksmuseum zeker gelukt. Deze opdrachtgever wilde hun complete kunstcollectie op eenvoudige wijze dicht bij het grote publiek brengen.

Daarvoor ontwikkelde Fabrique een app en website, wat resulteerde in een revolutionair en prijswinnend ontwerp. Een prachtig design en zeer gebruiksvriendelijk, maar wat deze online omgevingen écht uniek maakt is de Rijksstudio. Hier kan men meer dan 600.000 (!) kunstwerken bekijken in een ongekend hoge resolutie. Gebruikers kunnen inzoomen tot op het craquelé van de verf. Zo komen de meesterwerken letterlijk dichtbij. De high res afbeeldingen zijn allemaal gratis te downloaden, op te slaan in je eigen Rijksstudio museumcollectie, of zelfs te bestellen op poster of canvas. Vind je alleen het linkeroor – haha – van Vincent van Gogh interessant? De resolutie van de afbeeldingen is hoog genoeg om ook een ingezoomd deel van een schilderij te laten afdrukken. Verder geeft de Rijksstudio ook tips en voorbeelden over wat voor toffe dingen je nog meer met de afbeeldingen kunt doen. Laat bijvoorbeeld eens een echte Rembrandt – of enkel een detail ervan – afdrukken op een t-shirt, een telefoonhoesje, een serviesset of zelfs op je auto.

De app biedt dezelfde mogelijkheden, plus een geavanceerd navigatiesysteem, een multimediatour en aanvullende informatie. Kortom, alles en nog veel meer wat je nodig hebt voor een optimaal museumbezoek.

01 Rijksstudio

Bryan James – In Pieces
Wie meer wil weten over wilde dieren, kan de natuur in gaan, een dierentuin bezoeken of een boek lezen. Maar waar vind je tegenwoordig nog een bibliotheek? Designer Bryan James vond dat het anders kon en dus maakte hij een interactieve, online expositie over bedreigde diersoorten.

Voor dit project genaamd ‘In Pieces’ bestudeerde hij zelf 30 van ’s werelds meest interessante bedreigde diersoorten. Op de site scrol je op verschillende interactieve manieren door prachtige geometrische illustraties en aanvullende informatie over de dieren. De site heeft, behalve mensen inspireren en bewust maken, verder geen commercieel doel. Het is ‘gewoon’ een hobbyproject van Bryan. En ondanks dat Bryan stiekem niet eens van Nederlandse afkomst is – maar hij heeft wél een bedrijf gehad in Amsterdam, telt dat? – vonden we dit design-technisch té mooi om jullie te onthouden.

02 In Pieces

Born05 – KLM iFly Magazine
Zin om op vakantie te gaan maar geen idee waarheen? Het Utrechtse reclamebureau Born05 creëerde voor KLM het online iFly Magazine. Een design dat, geheel terecht, maar liefst 9 awards en 2 nominaties ontving.

Het iFly Magazine is een zeer uitgebreide blog met een unieke user experience en een ongekende dosis reisinspiratie. Bezoekers kunnen de artikelen filteren op interesses: hou je van natuur, of heb je liever een stedentrip? Wil je naar Europa of juist ver weg? Op basis hiervan wordt de bezoeker overspoeld met tientallen tips, prachtige fotografie en genoeg inspirerende content om zichzelf urenlang bezig te houden. En wie zich liever compleet laat verrassen kan terecht op de speciale Wanderlust pagina. Krijg je al zin om op reis te gaan?

03 KLM

Deptagency – Philips Hue
Philips komt met een productrange waar het allemaal begon: lampen. Maar deze keer nét wat anders… Philips Hue is een serie van energiezuinige, draadloze LED-lichten welke met een app te bedienen zijn. Zo kun je de verlichting bedienen op intensiteit, kleur, timer en nog veel meer.

Reclamebureau Dept kreeg de opdracht om hiervoor een online experience te creëren, welke net zo interactief moest zijn als de lampen zelf. Op de speciale landingspagina wandel je door verschillende kamers van een huis en kun je in elke kamer de mogelijkheden van de Hue lampen uitgebreid testen. Bij dag én nacht! Hoe ziet de felgekleurde verlichting er buitenshuis uit? Welke kleur staat leuker bij een knisperend haardvuur? En wat is de ideale helderheid om ’s ochtends mee wakker te worden? De site is erg gebruiksvriendelijk en zit vol met leuke inspiratie. Daarnaast zijn er ook tips te vinden en kom je al ‘spelenderwijs’ allerlei aanvullende informatie tegen over hoe je bijvoorbeeld de app gebruikt of de lichten met je stem kunt bedienen. Zo kreeg Dept het voor elkaar om niet alleen een tof design, maar ook een erg goede user experience neer te zetten.

04 Philips

Heb je genoten van deze prachtige online designs en zou je zelf ook wel zoiets willen? Ook bij Brandpulse kun je terecht voor jouw web- of e-maildesign. Bekijk onze cases of neem contact met ons op. Of kom van 20 t/m 28 oktober naar het bruisende Eindhoven en geniet van nog meer tof online- én offline design tijdens de Dutch Design Week 2018!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid