Geplaatst op 16/10/2019
Leestijd: 4 minuten

De 5 meest griezelige Halloween campagnes


Feestvieren als vampier, zombie of horrorclown: in Amerika is Halloween volgens velen hét evenement van het jaar. En hoewel we in Nederland nog niet veel kinderen zien trick or treaten, is het griezelfeestje ook hier in opkomst. Zo bieden steeds meer kroegen, clubs en zelfs pretparken speciale Halloween events. En wist je dat de gemiddelde Nederlander meer geld uitgeeft aan een Halloweenkostuum dan aan een carnavalskostuum? Booming business dus. Hoog tijd om hier als marketeer op in te haken! Om je te inspireren verzamelden we vijf toffe Halloween campagnes. Krijg je al de bibbers?

Zet je schrap voor… paardloze hoofdman?
Ken je het verhaal van de Headless Horseman, oftewel de griezelige ruiter zonder hoofd? In de commercial van Snickers zien we het tegenovergestelde: de Horseless Headman. Het ziet er hilarisch uit en in plaats van kinderen de stuipen op het lijf te jagen, wordt hij alleen maar uitgelachen. Maar als hij een Snickers eet, is hij gelukkig weer de oude.


Het spotje sluit perfect aan bij de algemene boodschap van het merk (“je bent niet jezelf als je honger hebt”) en dat maakt de commercial niet alleen grappig, maar ook erg sterk. Echter is een commercial vaak niet goedkoop. Het kan ook anders: de onderstaande stunt bewijst dat een effectieve marketingcampagne helemaal niet duur hoeft te zijn.

Gratis griezels
‘Gratis’ klinkt vaak te mooi om waar te zijn. En in het geval van Kellogg’s was dat het ook. Zij plaatsten tijdens Halloween een snoepautomaat met gratis Rice Krispies. Maar wie zijn gratis snack wilde pakken, werd onaangenaam verrast door een eng persoon die in de automaat verstopt zat!


Veel mensen schrokken zich natuurlijk een hoedje, maar gelukkig kun je in het geval van een snoepautomaat gewoon gillend wegrennen. Dat is bij de volgende stunt wel anders…

Behekste car wash
In 2014 kreeg een doodgewone proefrit bij Ford een onverwachte wending. Proefrijders werden aangespoord om met de auto – gratis – naar de car wash te gaan. Maar eenmaal daar aangekomen, gebeurden er de meest griezelige dingen.

Mensen laten schrikken mag dan wel een cliché Halloween prank zijn, het blijft grappig om te zien. Geen verrassing dus dat het filmpje vrijwel meteen viral ging!

Bijna-doodervaring
Toch zijn zombies of horrorclowns in een donkere ruimte niet het engste wat je kan overkomen. Je beseft immers al snel dat het nep is. Is het dan niet veel spannender om mensen te laten denken dat ze écht bijna het loodje leggen?

Dat moet LG ook hebben gedacht toen ze met hun Halloween stunt kwamen. Zij installeerden in 2012 hun nieuwste beeldschermen op de vloer van een lift. Nietsvermoedende mensen die de lift instapten, zagen letterlijk de grond onder zich vandaan vallen. Brr!

Ondanks dat de ‘slachtoffers’ er wellicht een klein trauma aan hebben overgehouden, moeten we LG nageven dat dit een briljante productdemonstratie is. Wat zagen die schermen er levensecht uit! De stunt werd dan ook een regelrechte hit en de bijbehorende video is inmiddels meer dan 47 miljoen keer bekeken.

De enge waarheid
Waar veel merken hun consumenten de stuipen op het lijf willen jagen tijdens Halloween, kiest Women’s Foundation voor een heel andere benadering. Want weet je wat volgens hen pas écht eng is? Het feit dat vrouwen nog steeds een lager salaris hebben dan mannen.

Met die insteek stuurde het merk een stel kinderen, in gemengde groepjes, op pad om te trick or treaten. Echter kregen de jongetjes steeds veel meer snoep dan de meisjes. Hoe mooi de prinsessenkostuums ook waren, of hoe leuk de kinderen ook zongen. De arme kinderen begrepen er niks van en ook als kijker besef je hoe oneerlijk dit eigenlijk is. Wat ons betreft een prachtige campagne met een belangrijke maatschappelijke boodschap.


Verkleden op Snapchat
Om te voorkomen dat je met nachtmerries naar bed gaat, sluiten we af met een wat luchtigere campagne. Namelijk die van Fanta. Rond Halloween hebben de blikjes niet alleen vrolijke en kindvriendelijke Halloween designs, maar zijn ze ook voorzien van een QR-code. Met deze QR-code kan men unieke Snapchat filters unlocken. Ideaal voor mensen die eruit willen zien als een heks of zombie, maar geen zin hebben om de verkleedkist in te duiken!

campagne fanta 1 0 Bekijk de campagnepagina

We hopen dat je met deze voorbeelden flink wat inspiratie hebt kunnen opdoen. Kan jouw merk ook wel een toffe campagne gebruiken? Brandpulse helpt je graag om jouw content, social media kanalen of e-mailcampagne in een Halloween-jasje te steken. Of in een ander jasje natuurlijk. Bekijk onze cases of ga naar onze contactpagina om te informeren naar de mogelijkheden.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid