Geplaatst op 20/08/2019
Leestijd: 3 minuten

Contextual commerce heeft de toekomst


In plaats van de consument naar je (online) winkel te verleiden, ga je naar hem toe. Bijna letterlijk. Want dat is wat je met contextual commerce in feite doet. We praten je bij over dit kansrijke concept.

Het concept
Een aankoop doen in een omgeving of context naar keuze van de consument. Bijvoorbeeld via social media, een voice speaker, een app, de TV of een telefoongesprek. Op een moment dat het hem uitkomt en zonder dat het enige moeite kost. Dat is contextual commerce. Zo kan hij bijvoorbeeld het boodschappenlijstje inspreken op de smart speaker en even later staat de bezorger voor de deur. Of een nieuwe voorraad wasmiddel bestellen met één druk op de koop-knop die zich op de wasmachine bevindt.

Betaling uit het zicht
Gemak is waar het bij dit concept om draait. De koop wordt namelijk gestart en voltooid binnen die ene totaalomgeving. Het systeem maakt de betaling op de achtergrond automatisch in orde, de betaalpagina komt niet in beeld. Het afrekenproces verdwijnt dus volledig uit het zicht van de consument. Handig hoor, shoppen met je stem of één druk op de knop. Maar een impulsaankoop is zo gedaan en het uitgavenpatroon wordt mogelijk onoverzichtelijk. Of contextual commerce zorgt voor meer schulden, is nog onduidelijk.

Game changer
Een panel van experts noemt contextual commerce een ware game changer voor e-commerce retailers. Gerenommeerd zakentijdschrift Forbes is het met het panel eens en noemt het concept ‘de toekomst van retail’. “Early adopters zullen hun conversie zien groeien”, aldus Forbes.

Daarom werkt het
De winkelier die zijn producten of diensten via een online shop aanbiedt, heeft nogal eens last van frictie en afleiding aan de kant van de consument. Deze moet immers nog overtuigd worden. Met - regelmatig - abandoned carts tot gevolg. Ga je voor contextual commerce, dan behoren die sores tot het verleden. Je hoeft de consument namelijk niet naar je website te ‘lokken’. Engagement vindt plaats binnen een zelfgekozen kanaal. Dat scheelt je niet alleen tijd en geld, maar het is ook nog ontzettend effectief. Consumenten kunnen nu waar dan ook ter wereld, en wanneer zij maar willen, een aankoop bij je doen. Deze ontwikkeling beïnvloedt en verandert ons koopgedrag. Tel daar snelgroeiende ontwikkelingen als augmented reality en virtual reality bij op en de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Zij gingen je voor

Instagram
Shoppable Instagram tags bestonden al langer. De betaling moet je echter nog zelf uitvoeren. Betaalsysteem ‘Instagram Checkout’ brengt hier verandering in en maakt van Instagram en waar contextual commerce-kanaal. Aan de pilot nemen ruim 20 wereldwijde topmerken deel, waaronder H&M, Dior, Adidas en Nike. Over de resultaten hoor je van ons later meer.

WeChat
Met zo’n 1 miljard gebruikers is de Chinese app WeChat misschien wel het méést toonaangevende voorbeeld van contextual commerce. Naast chatten en bellen, kun je nog heel veel meer met WeChat. Zoals je energierekening betalen, een vliegticket boeken, bioscooptickets bestellen, geld overmaken, de restaurantrekening delen en zelfs je vuile was laten ophalen.

En anderen
Instagram en WeChat zijn niet de enige organisaties die contextual commerce hebben omarmd. Onder andere Uber, Amazon, Pinterest en Facebook Messenger doen met hen mee. Hier lees je er meer over.

Bij Brandpulse verdiepen we ons doorlopend in interessante trends en innovaties. Natuurlijk gaan we ook graag met je volgende campagne-, content- of datavraagstuk aan de slag. Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid