Geplaatst op 25/04/2019
Leestijd: 4 minuten

Altijd online in de connected car


Een auto met internetverbinding. Dat klinkt misschien als science fiction of iets dat alleen voor luxueuze supercars bestemd is, maar dat is een misvatting. Wereldwijd zijn er al 16 merken en meer dan 100 modellen die over een internetverbinding beschikken. En nu zelfs de ANWB pakketten aanbiedt om van je eigen auto een connected car te maken, staan we aan de voet van een nieuw tijdperk op het gebied van autorijden. Wat zijn de voordelen? De nadelen? En hoe bereiden we ons eigenlijk voor op deze ontwikkeling?

Waarom een connected car?
Kort gezegd is een connected car een auto die data verzamelt via een internetverbinding. Het doel? Eigenlijk is dit hetzelfde als bij smartphones of andere smart-apparaten: het leven leuker en efficiënter maken.

Zo word je als bestuurder geholpen met:

  • Rijgedrag: een connected car meet of je zuinig rijdt en geeft daarbij advies om kosten te besparen.
  • Verkeer: de auto controleert de actuele verkeerssituaties, bijvoorbeeld op files, en kan zo de snelste route berekenen.
  • Parkeren: je auto wordt automatisch geregistreerd in parkeergarages of parkeerplekken en ook weer afgemeld bij het wegrijden, zodat je alleen betaalt voor je daadwerkelijke parkeertijd. Ben je vergeten waar je hebt geparkeerd? Dan kun je de auto gewoon opsporen via de app.
  • Ritgeschiedenis: je ziet precies waar de auto geweest is, wat handig is met het oog op rittenregistratie.
  • Op afstand bedienen: je kunt de auto bedienen met een app. Zo kun je ‘m alvast voorverwarmen, afkoelen of het alarm in- en uitschakelen
  • Oogmonitoring: sommige connected cars zijn ook voorzien van oogmonitoring. Dit systeem houdt in de gaten of je nog in staat bent om te rijden, of misschien toe bent aan een koffiepauze.


Je gegevens op straat
De bovengenoemde voorbeelden lijken geen reden tot zorgen. Deze gegevens zijn namelijk alleen bedoeld om jou als bestuurder te helpen en in principe alleen voor jou inzichtelijk. Maar de toepassingen gaan verder dan dit en daarbij wordt jouw data met veel meer partijen gedeeld dan alleen met jou. Zo is bijvoorbeeld je rijgedrag niet alleen inzichtelijk voor jezelf, maar mogelijk ook voor verzekeraars. Ben je een veilige rijder, dan kun je een fikse korting krijgen. Hier moet je echter, vooralsnog, wel zelf toestemming voor geven.

Wat wél automatisch gebeurt, zonder dat jij hier inspraak in hebt, zijn meldingen van storingen en ongelukken. Sta je met autopech langs de weg, dan wordt de Wegenwacht op de hoogte gesteld. En maak je een ongeluk, dan worden hulpdiensten ingeschakeld. Hierbij worden allerlei gegevens doorgegeven, zoals locatie, de rijrichting, het aantal inzittenden en het type voertuig. Op deze manier kan er zo efficiënt mogelijk gehandeld worden.

In dit geval vinden de meeste mensen het niet erg dat data zoals deze gedeeld wordt. Het gaat immers om je eigen veiligheid!

Help, een boete!
Toch is de datadeling niet altijd helemaal transparant. Zo kwam parkeerprovider Yellowbrick, de provider die ook gebruikt wordt in veel connected cars, in 2012 in het nieuws omdat zij klantdata deelden met de Belastingdienst. Hiermee kon de Belastingdienst bijvoorbeeld checken of leaserijders hun auto misschien ook privé gebruikten. Als bestuurder sta je dan toch mooi te kijken als er ineens een boete op de mat valt.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat zo’n connected car een hoop data kan combineren. Zo weet de auto bijvoorbeeld niet alleen dat je 100 rijdt, maar ook dat je dit doet op een 80km-weg. Zulke combinaties aan data maken het in theorie niet alleen mogelijk om boetes uit te delen, maar zijn ook interessant voor bedrijven. Volgens Autoweek kan het in de toekomst zelfs zo ver komen dat er gepersonaliseerde aanbiedingen naar je mobiel worden gestuurd. Wanneer de app, die aan je auto gekoppeld is, constateert dat je tank bijna leeg is, kan er vanuit het dichtstbijzijnde tankstation een automatische pushmelding worden verstuurd met een leuke korting. En een wegrestaurant, dat ziet dat je al twee uur onderweg bent, kan je proberen te verleiden met een koffiepauze.

Baas in eigen bolide
Het delen van data kan handig zijn en leuke kortingen opleveren, toch zit niet iedereen erop te wachten dat zijn gegevens op straat liggen. Gelukkig was daar vorig jaar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Is het probleem daarmee opgelost? Niet helemaal, want deze wetgeving is heel algemeen en niet toegespitst op de autobranche. Dat betekent dat bedrijven, verzekeraars en leasemaatschappijen alsnog op jouw data azen. Er zelf voorzichtig mee omgaan is geen optie, want momenteel is het de autofabrikant die jouw data in handen heeft. Wel staat dit onder regie van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), de Europese organisatie van autofabrikanten. Zij zien erop toe dat data alleen in bepaalde gevallen wordt doorgespeeld aan derden. Bijvoorbeeld wanneer er een noodmelding wordt gemaakt na een ongeluk.

Maar autofabrikanten, consumentenorganisaties en andere belanghebbenden lijken het hierover niet met elkaar eens te zijn en voeren nog steeds een politieke strijd. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt vindt dat de automobilist zélf de regie moet hebben. “Bij het tekenen van de koopovereenkomst geef je eigenlijk direct toestemming dat alle data naar de fabrikant gaat. Dat moet anders.” Hij vindt dat over datadeling een op zichzelf staand contract moet worden opgesteld. En dat de consument deze voorkeuren te allen tijde moet kunnen aanpassen. (Autoweek, 2018)

Voor wat hoort wat
Of dit in de toekomst gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Aan de andere kant: nog niet zo lang geleden waren we ook sceptisch over mobieltjes. Inmiddels kunnen we niet meer zonder. En het aantal apparaten met een internetverbinding neemt snel toe. Denk aan speakers, camera’s, de thermostaat en zelfs koelkasten. Ook deze apparaten verzamelen stuk voor stuk data. Weet jij wat er met deze data gebeurt? De meeste mensen klikken, zonder de voorwaarden te lezen, op akkoord. Dat vinden we prima, want we krijgen er veel handige toepassingen voor terug. Wie weet nemen we dit straks bij connected cars ook voor lief. Want wie wil er nu niet veilig en zuinig autorijden?


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid