Geplaatst op 07/08/2017
Leestijd: 4 minuten

Robbert's take: 5 tips voor jouw e-mailcampagne


Een goede e-mailcampagne kan echt het verschil maken. Het zet je op een positieve manier in de schijnwerpers bij bestaande en nieuwe klanten. En vertelt precies het verhaal dat jij wilt vertellen. Maar hoe zet je zo’n campagne slim op? Ons Robbert geeft 5 tips.

1. Maak je plan
Elke campagne begint met een doelstelling. Je wilt iets onder de aandacht brengen, wat verkopen óf allebei. Dus verbind je streefaantallen aan hoe vaak jouw klanten je uiting openen, stel je vast wat je click-through rate idealiter is en – natuurlijk – zet je in op een bepaalde conversie.

Maar in het geval van een e-mailcampagne ga je dan kijken hoe dat aansluit op contactmomenten. Wanneer krijgen klanten de eerste mail? Wanneer reminders? Is er een ‘tell a friend’-mail? Waarvan krijgt een klant allemaal een bevestiging binnen? En hoe sluit dat aan op verschillende landingspagina’s of contactmomenten via andere kanalen?

Al die vragen kun je het best beantwoorden met een goede flow chart. Daarmee breng je elke uiting in kaart. Dus naast al je e-mails ook sms’jes, Whatsapp-berichten of de start van een tv-commercial. Zo start je jouw campagne met een duidelijk plan en behoud je steeds het overzicht.

2. Ken je publiek
Tijdens elke actie die een klant onderneemt op je website of in je winkel geeft hij signalen af. En dat doet hij ook door hoe hij reageert op een nieuwsbrief, promotiemail of social media-uiting. Van al zijn acties kun je leren wat juist wel of niet werkt voor deze klant.

Op basis daarvan weet je dus wat zijn voorkeuren zijn voor inhoud, maar ook voor vorm. Reageert hij op plaatjes of juist op prikkelende zinnen? Of misschien juist wel op duidelijke actieknoppen. Maar los van hoe je je mail voor een individuele klant kunt inrichten (met tools als Selligent en Copernica), kun je op basis van voorkeuren ook segmenteren.

Je weet bijvoorbeeld in welk type auto iemand geïnteresseerd is. Of wat voor events bij hem of haar echt aanslaan. Dat betekent dat jij er dan voor kunt zorgen dat een mail zijn weg vindt naar iemand die echt op de boodschap zit te wachten. Dat komt je succesratio ten goede.

3. Zet de toon
Je weet dus wat je doelstellingen zijn en bij wie je je boodschap wil laten landen. Dan is nu je verhaal aan de beurt: hoe ga je vertellen wat je wilt vertellen terwijl je ook duidelijk laat zien wie je bent en waar je voor staat?

Dat doe je met je eigen toon: je tone of voice. Dat is de stem waarmee je overal op dezelfde manier praat, zodat al je klanten zich een beeld van je kunnen vormen. Ben je betrouwbaar? Ben je beleefd? Of ben je juist los of zelfs brutaal? Dan praat je op een bepaalde manier.

Door hoe je praat krijgt jouw publiek een gevoel bij wie je bent en waar je merk voor staat. Zo zorg je dus voor een sterke identiteit en voel je een stuk menselijker voor de ontvanger. En je komt professioneel over: consequent zijn staat goed. Als je geen duidelijke tone of voice-richtlijnen hebt – en bijvoorbeeld overal ‘u’ en ‘je’ door elkaar gebruikt – dan slaat dat een modderfiguur.

4. Zie er goed uit
Maar nog eerder valt het uiterlijk op. Als jouw klant een e-mail krijgt en die opent, dan moet de eerste indruk positief zijn. De beleving van jouw merk met de eigen visuele identiteit, die moet er meteen van afspatten.

Daar zorg je voor door de herkenbare stijlelementen te gebruiken van jouw merk. Door de kleuren, vormen en lettertypes te gebruiken die de klant al kent, voelt een e-mail meteen bekend aan. En staat je merk sterk.

Voor e-mails helpt een vaste template daarnaast erg mee: op den duur raakt een ontvanger daar gewend aan en weet hij waar hij iets kan verwachten of waar hij een bepaald onderdeel kan vinden. Voor hetzelfde soort mail steeds een andere indeling gebruiken werkt daarentegen verwarrend en dat doet afbreuk aan de gebruikservaring.

5. Wees kritisch
Dan – met alles op orde – begin je de campagne en verstuur je je mails. Het is handig om te starten met een A/B-test: test bijvoorbeeld de header of titel om daar lering uit te trekken voor je huidige mails én toekomstige campagnes. Daarna haal je natuurlijk ook weer voor elke andere uiting het net op. En dat doe je nog eens nadat de hele campagne is afgelopen. Maar zelfs als je dan al je doelstelling hebt gehaald en je hartstikke tevreden bent… kan er altijd wel wat beter.

Van kleine tweaks in design tot het bijstellen van aannames rond je publiek of het optimaliseren van processen, elke campagne zorgt ervoor dat je weer kunt verbeteren. Hoe vervelend het ook is, perfect is een campagne nooit. Wat niet wegneemt dat het een goede uitdaging is om daar toch naar te streven.

Een goede manier om te zorgen voor verbetering is een terugbliksessie met de verschillende disciplines binnen je campagneteam. En dat is niet alleen goed voor je campagne: het versterkt je team ook nog eens.

Met deze 5 tips van Robbert kan het haast niet misgaan! Maar als je wat meer in-depth of tailormade hulp zoekt, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid