Geplaatst op 06/02/2020
Leestijd: 3 minuten

5 feiten over 5G. Wat is het en wat kun je ermee?


Een leven zonder internet: we kunnen het ons niet meer voorstellen. Bij de minste of geringste vraag die we hebben, laten we Google het werk doen en we gooien ons hele leven op social media. En met de nieuwe ontwikkeling van 5G kunnen we nog sneller en nog meer content delen, Googelen, of net wat je op het internet doet. Maar 5G is niet alleen maar beter en sneller dan 4G. Daarnaast is er ook veel ophef over. Wij zetten de feiten op een rij.

Allereerst, wat is het?
Zoals je misschien al verwacht; 5G is de opvolger van 4G. Het is de 5e generatie in mobiele netwerken. Met 5G staat het supersnelle en draadloze internet voor de deur, wat tot wel 10 keer sneller gaat zijn dan het huidige 4G. Hierdoor zal de tijd tussen zenden en ontvangen haast onmerkbaar zijn. Klinkt allemaal heel positief, maar er zitten dus ook een aantal addertjes onder het gras.

Wat moet er gebeuren?
Voordat het gebruik van 5G mogelijk is, moe(s)t er heel wat gebeuren. Zo moeten providers de hogere frequentieband van 3,5 GHz gebruiken. Deze frequentieband biedt hogere snelheden, maar daarentegen is de dekking een stuk lager. Om te zorgen dat iedereen gebruik kan maken van 5G moeten er meer zendmasten in Nederland komen. Kortom, om deze hogere snelheid mogelijk te maken is er veel meer capaciteit nodig.

Wat kunnen we ermee?
Naast de snelheid van het internet, zal ook het dataverbruik veranderen. Zo zullen steeds meer apparaten gaan communiceren via internet. Denk aan koelkasten, verkeerslichten of zelfrijdende auto’s. Ja ja, de ‘gekke’ dingen die we voorheen enkel in futuristische films voorbij zagen komen worden steeds meer werkelijkheid! Dankzij dit supersnelle internet wordt het mogelijk je favoriete serie binnen no time te downloaden en is slecht bereik op festivals of andere drukke plekken verleden tijd.

Wat doet het met ons?
Naast de positieve punten, maken ook veel mensen zich zorgen om de straling die 5G met zich meebrengt. Uit de eerste onderzoeken van het gezondheidsinstituut RIVM is gebleken dat de stralingen lager uitvallen dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. Goed nieuws zou je denken, echter is het wel mogelijk dat deze stralingen gaan uitbreiden. Dat is ook de reden dat verschillende mensen tegen 5G zijn. Volgens hen zijn er te weinig onderzoeken gedaan om te weten wat 5G op de lange termijn met ons kan doen.

Wanneer wordt het beschikbaar?
Er wordt nog volop geëxperimenteerd met deze technologie, onder andere in ons eigen stadje op de TU Eindhoven. Wij kunnen wel (of niet) klaar zijn voor 5G, maar je apparaat moet dat ook zijn. Tot nu toe zijn de meeste apparaten alleen nog geschikt voor 4G. De drie telecomproviders die gebruik mogen maken van 5G - VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile - zijn er volop mee bezig. Maar de verwachting is dat het nog wel 3 jaar duurt voordat wij in Nederland echt allemaal gebruik kunnenn maken van dit netwerk. De ideale frequentieband voor 5G zal naar verwachting in 2023 worden geveild en vanaf dat moment zullen we er ook pas echt iets van gaan merken.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing en alles wat hiermee te maken heeft? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of houd onze nieuwspagina in de gaten.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid