Geplaatst op 09/02/2018
Leestijd: 3 minuten

Robbert’s take: 3 onmisbare hulpmiddelen voor een consistente campagne


Grote teams, meerdere afdelingen, meewerkende freelancers, gespecialiseerde bureaus én allerlei kanalen. Dat zijn een hoop bewegende delen die allemaal samen moeten komen op het moment dat jij met je klanten communiceert via een campagne. Hoe zorg je ervoor dat je dan consistent bent en blijft? Robbert raadt 3 hulpmiddelen aan.

1. Een volledige flow
Oké, je hebt een doel voor je campagne en je kernboodschap duidelijk verwoord. Wat doe je dan? Zorgen dat je weet wat je je klanten gaat sturen. Dus: hoe vaak je ze benadert, met welke middelen precies én wat de nuance per uiting is. Om dat vast te leggen, is een campagneflow ideaal. Daarin neem je elke uiting op, geef je de verbanden tussen verschillende uitingen weer, naar welk klantsegment ze gaan én wie de verantwoordelijke partijen zijn per contactmoment.

Zo zie je in één oogopslag wanneer er wat moet gebeuren. Ongeacht of dat een taak voor jou is of voor een ander. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk bij elkaar te raden kunt gaan op het moment dat je op zoek bent naar materiaal of wanneer je wilt sparren. Kortom: iedereen die bij een campagne betrokken is heeft overzicht en een duidelijke planning met alle data en deadlines.

Een flow hoeft trouwens niet pas om de hoek te komen kijken wanneer de creatieve kern van een campagne al vastgesteld is. In principe kun je op ieder moment met je flow beginnen: strategisch nadenken over uitingen en opvolging staat los van 'de saus' van je campagne. Daarmee is een flow ook een prima vertrekpunt, zelfs als de brainstorms over het haakje of big idea van je campagne nog plaats moeten vinden.

2. Een gedeeld campagnebeeld
Maar voor je klanten is het vooral belangrijk dat je duidelijk communiceert wat wel of niet bij een campagne hoort. Een effectieve manier om dat direct voor elkaar te krijgen is door te kiezen voor een duidelijk campagnebeeld. Dit beeld gebruik je vervolgens in elke uiting van je campagne. Zo creëer je herkenbaarheid.

Natuurlijk kan een goede campagneslogan ook herkenbaarheid teweegbrengen. Maar over het algemeen wordt zo'n slogan ook gestileerd en tot een campagnebeeld omgezet. Het is een soort sticker of stempel op een campagne-uiting. Maar je campagnebeeld kan natuurlijk ook een mooi vormgegeven sfeerbeeld zijn dat overal terugkomt. Hoe dan ook: zorg voor die duidelijk visual die meteen communiceert om welke campagne het nu weer gaat.

Een vergelijkbare rol is bij e-mailmarketing overigens weggelegd voor de onderwerpregel. Die moet direct laten zien dat het bericht compleet nieuw is óf dat het bericht aansluit op eerdere e-mails die de ontvanger gehad heeft. In het geval van een campagne is het dus raadzaam om een duidelijk terugkerend element op te nemen in de titel die je je mails meegeeft; beeld ziet men pas na het openen van de e-mail.

3. Praktische handleidingen
Consistentie is niet alleen belangrijk gedurende een campagne, maar een campagne is wel een van de belangrijkste communicatiemomenten rondom je merk. Daarom is het belangrijk dat de kerncomponenten van je merk op dat moment goed worden overgebracht. Dat wil zeggen: je verbale en visuele identiteit. Dat kan nogal een uitdaging zijn als er veel mensen met een andere voorkeur aan je campagne werken.

Daarom is het van belang dat je een praktische handleiding hebt als het aankomt op je tone of voice en design values. Hetzelfde geldt voor logogebruik, lettertypen, spacing, enzovoort. Zulke handleidingen moeten documenten zijn die volledig genoeg zijn om iedereen op één lijn te krijgen. Maar ze moeten ook beknopt en overzichtelijk genoeg zijn om behulpzaam te zijn. Wie ermee moet werken heeft namelijk te maken met deadlines en de druk van een campagne. De handleiding moet dus snel te gebruiken zijn én precies zijn.

Veel organisaties missen op dit moment nog zo'n handleiding of zijn er juist in doorgeslagen; denk aan identiteitsstukken van ruim 100 pagina's. Een goede uitdaging kan zijn om je praktische informatie overzichtelijk op een poster te zetten. Gedurende dat proces ben je aan het bekijken wat echt belangrijk is voor je merk én voor de gebruiker die teksten of designs moet maken namens jouw merk. Met een poster voor je verbale identiteit en eentje voor de visuele identiteit moet je een eind komen.

Klaar voor elke campagne
Deze 3 tips helpen je om samenwerking én uitwerking enorm te versoepelen. Elke partij die bij een campagne betrokken is weet dankzij deze hulpmiddelen namelijk wat er moet gebeuren én hoe het merk sterk over het voetlicht komt bij de consument. Ad hoc improviseren hoeft niet meer, wat de kans op missers, communicatiefouten en merkinconsistentie aanzienlijk terugdringt. Succes met je volgende campagne!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid