Geplaatst op 31/10/2018
Leestijd: 4 minuten

’s Werelds bekendste hypes… Zó doe je dat!

Marketing Pulse | Van idee tot hype


We hebben allemaal gehoord van Stoptober, Pink Ribbon en Movember. Stuk voor stuk wereldwijd bekende fenomenen, maar met één duidelijke overeenkomst: ze komen niet uit de lucht gevallen. Deze hypes zijn namelijk door een bedrijf of merk de wereld in gebracht en vervolgens door mond tot mond reclame uitgegroeid tot een ware buzz. Hoe ontstaat nou zo’n buzz en wat kun je als bedrijf doen om dit voor elkaar te krijgen?

Eén van de bekendste voorbeelden van deze maand is natuurlijk Movember. Om ons heen zien we snorren in overvloed, maar wist je dat deze actie eigenlijk voor een goed doel is? Middels deze actie wil de Movember Foundation aandacht vragen en fondsen werven voor prostaatkanker, depressie en de gezondheid van de man in het algemeen. En wat is er nu mannelijker dan een snor?

De harige actie begon toen in 2004 een groep Australiërs 30 mannen wist op te trommelen om hun snor te laten staan voor het goede doel. Een website werd opgericht, campagnes werden gevoerd en samenwerkingen met internationale gezondheidsorganisaties werden een feit. En zo ging de actie al snel de hele wereld over. Bekende sporters en beroemdheden zoals Justin Bieber, maar ook onze eigen Humberto Tan, gaven de actie een extra boost, waardoor er afgelopen jaar meer dan 5,5 miljoen deelnemers waren. Dat zit wel snor!

Een andere hype die we allemaal kennen is de Ice Bucket Challenge, welke een piek had in juli en augustus 2014. Het idee was simpel: daag iemand uit om binnen 24 uur een emmer ijswater over zichzelf heen te gooien. Voltooid diegene de opdracht niet, dan moet hij of zij geld doneren aan een ALS-organisatie. In zes weken tijd kreeg de actie maar liefst 17 miljoen deelnemers en meer dan 115 miljoen dollar aan donaties, van over de hele wereld. En het grappige is: de campagne was niet eens bedacht door een ALS stichting. In eerdere versies van de ijskoude challenge, kozen deelnemers zelf een goed doel. Maar toen een bekende ALS supporter de actie deelde met zijn grote sociale netwerk, werd de Ice Bucket Challenge voorgoed geassocieerd met ALS.

Wat de Ice Bucket Challenge zo succesvol maakte, is in de eerste plaats de laagdrempeligheid. Net als het laten staan van een snor, kost het niet veel moeite om je onder te dompelen in een emmer ijswater. Daarnaast creëert de actie een hoge bewustwording, want door het koude water verlammen je spieren, net als bij ALS-patiënten. Het is dus méér dan alleen geld inzamelen. Tot slot is er natuurlijk de groepsdruk: vrienden dagen elkaar uit en je voelt je toch knap lullig als je de enige bent die niet durft mee te doen. Deze druk is niet alleen in real life, maar ook op social media sterk aanwezig. Men wil zich namelijk juist hier van zijn of haar beste kant laten zien. Social media draagt dus enorm bij aan het succes van dergelijke campagnes.

Maar de Ice Bucket Challenge is niet de enige actie die spelenderwijs voor awareness zorgt. In het mobiele spelletje Dumb Ways To Die moet je ervoor zorgen dat je poppetje gevaarlijke situaties ontloopt. Dus: verstop je niet in een wasmachine, gebruik geen bijennest als voetbal en vermijd stopcontacten. Het is hilarisch tijdverdrijf, maar wat veel mensen niet weten is dat dit spel een veiligheidscampagne is van Metro Trains Melbourne. Niemand luistert naar veiligheidsinstructies via de intercom of via suffe flyers. Bovendien werkt ‘verbieden’ vaak averechts, dus pakten ze het met humor aan. Met als achterliggende gedachte: een trein rijdt in een rechte lijn, dus als je door een trein wordt aangereden heb je vast totaal niet goed opgelet, wat het een vrij onwaarschijnlijke manier maakt om dood te gaan. Op deze manier bedachten ze nog vele andere ‘dumb ways to die’ en zo werd de game geboren. En met succes, want de app is inmiddels meer dan 120 miljoen keer gedownload en de bijbehorende commercial heeft ruim 170 miljoen views.

Je zou het misschien niet zeggen, maar alle bovengenoemde campagnes hebben een belangrijke overeenkomst: de emotie. Ze gaan allemaal over iets verdrietigs, toch wordt dit nergens benadrukt. En dat kan kloppen, want uit een onderzoek van Business Insider bleek dat de emoties verdriet, boosheid en empathie weinig kans van slagen hebben. In plaats daarvan gooiden de merken het over een humoristische of vermakelijke boeg.

Ideeën kunnen dus uitgroeien tot hypes dankzij een hoog entertainment-gehalte. Maar er is nog een aantal andere ingrediënten waar vrijwel alle buzz aan voldoet. Veel grote marketing-hypes…

  • …hebben een duidelijke boodschap. Dít is het probleem en daar moet iets aan gedaan worden.
  • …roepen op tot fysieke actie of ervaring. Jij kunt zelf iets doén!
  • …zijn laagdrempelig, tastbaar en leuk. Het kost weinig moeite, je weet wát je doet en het is leuk om mee te doen.
  • …maken dat je erbij wil horen. Je associeert jezelf immers met een bepaalde (vrienden)groep en als er één schaap over de dam is volgen er meer…
  • …worden opgepikt en ondersteund door beroemdheden of grote organisaties. Als zij het doen, wil jij het ook!
  • …zijn aanwezig op social media. Want als trotse deelnemer wil je wel laten zien waar je voor staat!


Wil je zelf een hype of buzz creëren? Met de bovenstaande tips ben je al goed op weg. Maar er komt, helaas, ook een flinke dosis geluk bij kijken. Een beroemdheid die jouw idee een boost geeft is vooral mazzel hebben – al kun je als merk natuurlijk ook betalen om influencers in te schakelen. Dan nog is maar de vraag of het door de menigte wordt opgepikt. Eigenlijk is een hype of buzz hetzelfde als iedere andere viral campagne; het is niet altijd te voorspellen of het een succes wordt. Maar een goed idee is het halve werk!

Heb je hulp nodig met het bedenken of uitwerken van een goed idee? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag op weg!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid